Persze nem azért szoktunk csülköt készíteni, hogy egészségesebbek legyünk, de ha már valami jó kis magyaros ebédre vágyunk akkor gondoljunk arra, hogy a sült/főtt bőrt kidobni vétek, lakmározzunk jóízűen ízületeinkért (nők számára pedig különösen fontos: a szép, ránc nélküli, sima bőrért).
Csanaki csülök
Hozzávalók:
1 db sertés hátsó csülök
2 ek mustár
1 tk erős paprikakrém (Erős Pista vagy valami hasonló)
4 dundi gerezd fokhagyma
só
őrölt bors
majoranna
2-3 ek olaj
2 dl fehérbor
Recept innen
Először is a csülköt kicsontoztam, és 2-3 ujjnyi szeletekre vágtam. Az eredeti receptben nem szerepel olaj, de szerintem erre mindig szükség van a páchoz, ráadásul az alap hozzávalókkal nem lehetett teljesen bevonni a húst. Szóval összekevertem a mustárt, a paprikakrémet, a zúzott fokhagymát, a fűszereket és az olajat. Egy tálban összeforgattam a pácot és a csülök szeleteket, letakartam és betettem a hűtőbe. Eredetileg egy éjszaka pihenés kell neki, de minél tovább pácolódik annál finomabb lesz.
Most két napot csücsült a csülök behűtve, amikor már úgy gondoltam, hogy eleget ismerkedett az ízekkel átöntöttem az egészet jénai tálba, a hús feléig felöntöttem borral, rátettem a tetőt és 160°C-on alsó-felső sütésen 3 órán át sütöttem, majd levettem a tetejét és 220°-on addig sütöttem amíg megpirult a bőre.
Mindössze ennyi az egész, nem is kell sokat bíbelődni vele, csak a dicséreteket begyűjteni az ebédnél.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése