2013. június 27.

Narancsos enzimes tisztító

Mostanában nagyon ügyelek arra, hogy lehetőleg egyre kevesebb vegyszer legyen a háztartásban, kímélve az egészségünket és a környezetünket. Krisztiánnak lassan, de biztosan az agyára is megyek ezzel  a törekvésemmel. Elkeseredésében már beígérte, hogy lejelszavazza a netbookot és elzár az internettől, mert újabbnál-újabb dolgokkal állok elő, amin változtatni kellene itthon.
A legújabb dilim most a bolti vegyszeres tisztítószerek teljes kiirtása a lakásból. Alternatívaként a narancsos enzimes tisztítószert fogom bevetni. Csupa természetes alapanyag kell bele, ráadásul nem is kerül egy vagyonba és a visszajelzések alapján brutál hatékony.

Az alap lötyi
végül 3 hónap elteltével elkészült

A "gyorsítós" lé

Citrusos enzimes tisztítószer
Hozzávalók:
10 dkg barna nádcukor
30 dkg citrushéj (vagy egyéb gyümölcs, zöldség, állítólag az ananász a leghatékonyabb)
1 l víz

Citrom és narancshéjakat gyűjtöttem (akik már próbálták azt írták ennek lesz a legjobb illata, a zöldségekből kreáltnak pedig a legbüdösebbek), ezekből készítettem a tisztítószeremet. Egy üres ásványvizes palackba vagdostam bele a gyümölcshéjakat, rászórtam a cukrot és ráöntöttem a vizet. Jól összeráztam a flakon tartalmát, majd meglazítottam a kupakot (a flakonban el fog kezdődni az erjedési folyamat és a keletkező gázok, ha nem tudnak távozni szét robbantják azt). Laza három hónap alatt végbemegy a folyamat, addig csak annyi dolgom van, hogy az első hónapban naponta egyszer összerázom a lötyit. És itt jön egy kis plusz csavar, mert én igen kíváncsi vagyok, hogyan is tudnék kivárni három hónapot amíg kiderül tényleg működik a recept. Léteznek gyorsító eljárások, amivel lényegesen lerövidíthető a folyamat. Ezért nem egész két hét csúszással készítettem még egy adagot. (Én az élesztős megoldást választottam.)

Gyorsítók az enzimhez:
  • a kezdeti állapothoz fél csomag (2,5 dkg) élesztőt kell adni (így 2-3 hét az elkészülési idő) vagy,
  • az alap recepthez 3 ek szűretlen almaecetet kell adni (ekkor 4-6 hét az érés) vagy,
  • a már elkészült enzimes tisztítófolyadék aljára lesüllyedt gyümölcs üledékből kell hozzáadni az új készítéshez 1-2 evőkanálnyit (így 2-4 hét mire az erjedés végbemegy).

Amikor a gázképződés megállt, a kupakot rá lehet húzni, de akkor is tanácsos naponta egyszer kiengedni a szellemet a palackból. Az elkészült tisztítószer arról ismerszik meg, hogy a kezdeti ködös, zavaros trutyiból viszonylag tiszta, sárgás vagy vöröses folyadék keletkezik (alapanyagtól függ a szín), a citrushéjak maradványa a flakon aljára süllyed, szaga savanykás, ecetes lesz. Ekkor a tisztítószert le lehet szűrni és fel lehet használni. 
Szóval dupla adagot készítettem, mert úgysem bírom ki a három hónapot míg az eredeti recept beérik. Így lett egy flakon citromos-narancsos trutyim és egy flakon élesztős narancsos. Reménykedem benne, hogy mire a gyorsított recepttel készült adag elfogy, addigra a sima érlelésű is elkészül.

A felhasználhatósága mint már említettem elég sokrétű:
  • Felmosáshoz: A felmosóvízhez adjuk maximum 1:10 arányban (lehet jobban hígítani). De semmiképpen sem forró vízbe tegyük, mert 40 fok fölött már elpusztulnak az enzimek. Szóval jó lesz a kézmeleg ehhez a művelethez.
  • Mosogatószerként: lehet áztatóvízbe önteni, vagy valamilyen habosító anyaggal (mosószóda, szódabikarbóna) összekeverve folyóvizes mosogatáshoz is jó.
  • Autómosáshoz: az autót előbb vizezzük be, majd töröljük át a legalább 1:10 arányban felhígított enzimmel. A kosz könnyebben lejön, a kocsi csilli-villi lesz tőle.
  • Gyümölcsök, zöldségek tisztítására: a felhasználni kívánt gyümölcsöket áztassuk be 1:10 arányú enzim-víz keverékébe, ideális esetben 45 percre, majd mossuk át tiszta vízzel.
  • Lefolyótisztításra: éjszakára öntsük a lefolyóba a hígítatlan enzimet.
  • Makacs foltok és szagok eltávolítására: hígítatlanul öntsük az érintett felületre, hagyjuk állni rajta egy órát. Eredményesen kihozza a vérfoltokat is a ruhából. Figyelem!!! Volt, akinek a mikroszálas tisztítókendőjét kifakította. Mások ruháin egyáltalán nem fakított fél éves folyamatos használat után. Mindenki döntse el, hogy meri-e vállalni a kockázatot ruhák esetében.
  • Mosószerként: 1-2 deci enzim a mosódobba. Elveszi a ruhák szagát, puhítja a textíliát. Citrusfélékből készített enzimet elsősorban fehér ruhákhoz ajánlják, mert erősen fehérít. A színes ruhákhoz egyéb gyümölcsökből készített enzimet érdemes inkább használni (ananász, alma, körte, stb.).
  • Fürdőszoba tisztítására: Könnyedén lehozza az vízkő, rozsda foltokat, és a wc elszíneződéseket (a vízvonal alatt makacsul ragaszkodó húgykövet).
  • Ablaktisztításhoz: 1:3 arányban hígított enzimmel a szokásos módon tisztítsuk le a felületet.
  • Háziállatok piszka után feltakarításhoz: töményen alkalmazzuk.
  • Kozmetikában: a beszámolók szerint volt, aki eredményesen kezelte vele vírusos szemölcseit. Arctisztítóhoz kis mennyiségben hozzáadható.
  • Növénytápszerként: 1:200 arányban hígítva. Ha túladagoljuk a növényeket, elpusztulnak, ezért ne öntözzünk állandóan enzimmel!
  • Kutya fürdetéshez: 1:200 arányban vízzel hígítva, esetleg szódabikarbónával habosítva. Volt, akinek a bűzösborz által szalonképtelenné lett kutyáján segített (töményebben, szódabikarbónával).
Eltelt két hét a gyorsított recept elkészítése óta, a lötyi az első napokban az élesztőtől egyfolytában bugyogott-forrt, majd zavaros sárga színe lett, a narancsokat feldobta a felszínére, végül folyamatosan kezdtek lesüllyedni az aljára és a lötty kitisztult, sárga árnyalatú és áttetsző lett. A lötyit egy tiszta flakonba szűrtem át és mostantól indulhat a vegyszermentes móka-takarítás :)
Update:
Gyönyörűen le tudtam tisztítani vele a kerámialapot a tűzhelyen, valamint a mögötte lévő csempéről az ödafröccsent zsírpöttyöket.
A mosdó csaptelepről pikk-pakk lehozta a vízkövet, a kádról pedig a szappanlerakódást.
Eddig tökéletesen elégedett vagyok :)

2 megjegyzés:

  1. Hű, de jóóóó! Az én párom is frászt kap lassan, de akkor is ki kell próbáljam!!! :-D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Utólag majd még felteszem a közben szerzett tapasztalatokat. Nagyon remélem, hogy be fog válni mert frászt kapok a sok vegyszertől. :)

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...