2013. július 2.

Kovi ubi projekt

Gyerekkoromban ahogyan elkezdődött a nyári szezon, a nagyszüleim is belefogtak a kovászos uborka készítésbe. A kert végében termett közepes méretű ubikat, szépen belerendezgették egy 5 literes befőttes üvegbe, amik aztán csücsültek 2-3 napot az udvaron, rendszerint a lefedett kerekes kút tetején, ahol a napsütéstől szépen beértek. Jött az osztozkodás, mert az én drága nagymamámnak aranyból volt a szíve és egyenlően adott mindenből anyunak is meg a anyu öccsének, majd újra nekiállt és készítette a következő adagot.
Jó pár éve már, hogy nem ettem kovászos uborkát, mert a boltinak, piacosnak valahogyan nem olyan jó az íze, mint az otthon készültnek, ezért inkább ki is hagytam.
De, mint már említettem a múlt hétvégén Szomódon jártunk a nagyszülői házban, és anyutól elkértem egyet a spájz polcon sorakozó nagyobb befőttes üvegekből (ugyan nem egy 5 literest csak 3-ast, de kettőnknek szerintem ez is elég lesz), így most már indulhat a kovászos uborka gyártás udvar helyett a konyha ablak párkányán.

Frissen az ablakpárkányra ültetve

Elkészült

Kívül ropog, a belseje puha, amilyennek lennie kell a jó kovi ubinak


Kovászos uborka

Hozzávalók:
 majdnem 2 kg uborka
1 kisebb szál torma
1 csomag kapor (bár száras kapor lett volna a legjobb, de azt nem kaptam a piacon)
só (annyi csapott evőkanál, ahány literes a befőttes üveg, tehát jelen esetben 3)
víz
1 kovászos kenyér csücsök (bár hallottam, hogy valaki gyürkének  nevezi)

A piacon vettem szép kovászolni való uborkákat, a zöldségesnél pedig tormát és egy csokor kaprot. A tormát megpucoltam és vékony csíkokra vágtam, az uborkákat jó alaposan megmostam, megsuvickoltam, hogy biztosan minden földtől és kosztól megszabaduljanak, a kaprot leöblítettem.
A kimosott befőttes üveg aljába beletettem a kaprot, a megmosott uborkák két végeiből levágtam 0,5 cm-nyit és hosszában 3 helyen bevágtam az oldalukat, ezután jöhetett a sorba állítás. Az üveg fala mentén állítva elkezdtem bepakolni állítva szorosan egymás mellé őket, amikor befejeztem a külső kört befelé haladtam, amíg az alsó sor be nem telt katonásan elrendezett ubikkal. Még mielőtt nekikezdtem volna a következő sornak 2 vékony csík tormát becsúsztattam egymástól távol az alsó sor külső hézagaiba. Ismét egy sor következett, és itt be is telt a 3 literes üveg, az 5 literesbe, úgy emlékszem 3 vagy 4 sor fér bele. Szintén vékony csíkokra vágott tormát dugdostam a hézagokba (lehetőleg úgy, ne pont az alsó sorban lévők fölé essenek). Most már csak a lé a lényeg :)
A befőttes üvegbe vizet töltöttem, de nem csurig, csak a nyakáig, és ezt kitöltöttem egy lábasba, hozzámértem a sót és felmelegítettem, hogy fel tudjon oldódni benne. Amikor már langyosra hűlt visszaöntöttem az uborkákra, mindennek a tetejébe ültettem a kenyércsücsköt, vágással lefelé.
Egy kis müzlis tálkával letakartam a tetejét és kiültettem a konyhaablak párkányára. (Krisztián ettől kapott szívrohamot, mert "mi lesz ha valakinek a fejére pottyan? Te fogsz a sittre menni!" - szép nagy szélvihar és földrengés kellene ahhoz, hogy a szélárnyékos ablakpárkányról az 5 kilós tele üveget lelökje.)
4 nap alatt be is érett (a zöld árnyalatát teljesen elveszítette, barnás színe lett és kovász illata), leszedtem a tetejéről a kenyeret, az ubikat átpakoltam egy műanyag zárható tetejű dobozba és rászűrtem a üvegben visszamaradt levet. Szerintem nálunk sem fog sokáig tartani. Ha hazajövünk a nyaralásból készítem a következő adagot.

6 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. :) Ilyenkor nyáron kell belőle sokat-sokat enni, hogy kibírjuk a következő uborkaszezonig. Kovászolásra fel! :)

      Törlés
  2. Nagyon jól választott a párod :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jajjj, nagyon kedves vagy, hogy ezt írod :) Bár nem tudom miért ezek a dicsérő szavak, mindenesetre nagyon jól esnek :) Köszönöm szépen!

      Törlés
  3. Manapság nem mindenki tesz el a mi generációnkból :D,mert mindenki rohan.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jól mondod, mindenki rohan. Már nincsenek meg azok az értékek, amiket őriznünk kellene. Én meg (betegesen) vonzódom az otthon saját kezűleg készített dolgokhoz, legyen az étel, ital, vagy csak valami apróság amivel a mi kis fészküket csinosíthatjuk, komfortosabbá tehetjük. Nekem ez ez igazi öröm/boldogság.

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...