Imádom a sütőtököt, most hogy szezonja van minden héten készítek belőle valamit. Van, hogy leves lesz belőle, van, hogy köret, de néha csak önmagában sütve készítem el.
Most hétvégén kedvet kaptam, hogy az őszi színekkel, és zöldségekkel egy egyszerű és gyors csirkés egytálételt készítettem, tele rosttal és vitaminokkal.
Csirkemell csíkok őszi sült zöldségekkel
Hozzávalók:
0,5 csirkemell filé
0,5 sütőtök
2 marék kelbimbó
1 közepes vöröshagyma
1 db nagyobb cékla
só
őrölt bors
2 ek olivaolaj
A
sütőtököt félbevágtam, a magokat kikapartam, a héját krumplihámozóval
meghámoztam és a felét felkockáztam (a másik felét félretettem az a
sütőtöklébe kellett). A kelbimbót megmostam, megszabadítottam a külső
sérült elsárgult levelektől, a nagyobbakat négybe, a közepeseket félbe
vágtam. A hagymát megpucoltam, és 8 cikkelyre vágtam, a céklát
megpucoltam és felkockáztam, a csirkemellet felcsíkoztam. Egy
serpenyőben felforrósítottam az olajat és beleraktam a zöldségeket kb. 3
perc alatt folyamatosan kevergetve megpirítottam őket. Mindegyik
zöldség nagyon könnyen puhul és túlsütni sem érdemes, mert szétesnek, és nem mellesleg minden vitamin kárba veszne. Amikor megpirultak
egy kicsit a zöldségek, akkor adtam hozzá a felcsíkozott
csirkemellfilét, fehéredésig sütöttem, ami kb. 1 perc volt, aztán alá
öntöttem 0,5 dl vizet és közepes hőmérsékleten fedő alatt pároltam kb. 10 percet.
Mire a hús megpuhult, a víz elpárolódott és az étel is elkészült.
És mi van a gyors és egyszerű ebédemben:
- A vitamin
- B vitamin
- C vitamin
- béta-karotin
- antioxidánsok
- kálium
- foszfor
- vas
- réz
- mangán
- kálcium
- nátrium
- kén
- króm
- folsav
- jód
- szelén
- cink
És ez csak a mellékes plusz az íze, az illata és az őszi leveleket idéző színei mellé.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése