Nálunk ilyen jó dolga van az pipiknek: először jakuzziznak, |
aztán kapnak egy olajos masszázst, |
majd jön egy kis szolárium, hogy egészséges barna színük legyen. |
De minden jónak vége lesz egyszer, |
és Krisztián tányérján beteljesedik a sorsuk :) |
Extra finom sült csirke
Hozzávalók:
kb. másfél kg-os csirke egészben
áztatáshoz:
1 l víz
30 dkg tengeri só
5 dkg cukor
8 gerezd fokhagyma
2 fej vöröshagyma
1 ek szemes feketebors
2 ek kakukkfű
fűszervajhoz:
10 dkg vaj
1 ek mustár
3 gerezd fokhagyma
só
őrölt bors
A sütés előtti napon kezdek neki a munkának, áztatóvizet készítek a pipinek, hogy abban lubickolhasson egy teljes éjszakát (még Nigella is megmondta, a karácsonyi pulykát is áztatni kell, hogy sütés közben ne száradjon ki a húsa).
Felforraltam 1 liter vizet és beleöntöttem a legnagyobb salátástálamba (ez lesz az úszómedence), belekevertem a sót, cukrot, a fűszereket. A hagymákat megpucoltam a vöröset 8 felé vágtam, a fokhagymákat pedig a kés lapjával kilapítottam, hogy az illóolajok jobban fel tudjanak szabadulni belőle és ezeket is a vízbe dobtam. A csirkét megmostam és a konyhai ollómmal kivágtam a gerincét a püspökfalatjától a nyakáig (ez sem kidobandó, megy a fagyasztóba és vagy csirke alaplé lesz belőle vagy Indi kapja meg vacsira). Amikor ez megvolt hanyatt fektettem és rátenyereltem a mellére (így eltörött, kilapult a mellcsontja, tehát a pipi nagyjából egyöntetűen lapos lett így ugyanannyi idő alatt fog majd megpirulni a sütésnél minden alkatrésze.
A csirkét belemerítettem a langyosra hűlt áztatóvízbe, letakartam a tálat folpackkal és betettem a hűtőbe.
Másnap kibéleltem a zománcos kis tepsimet sütőpapírral (így semmi nem sül le az aljára és nem kell kapargatni belőle), kihalásztam a csirkét és papírtörlővel felitattam a bőréről minden vizet. A hagymákat a tepsi közepére halmoztam, ez lesz a pipi ágya.
Egy kis tálba tettem a lágy vajat és kikevertem zúzott fokhagymával, mustárral, sóval és őrölt borssal.
A csirke mellén és combján meglazítottam a bőrt, és a fűszervajat bekentem a bőre alá, így a husi sülés közben átveszi ezeket az észvesztő ízeket. A külsejére viszont nem szabad kenni (tapasztalatból tudom, hogy megég a bőre tőle), ide só, őrölt bors és olivaolaj kerül. Ráfektettem a hagymaágyra, kb. fél dl vizet öntöttem mellé, letakartam alufóliával és betettem a 200°C-os sütőbe alsó-felső sütésen. Egy órát pároltam így, aztán levettem róla az alufóliát és még fél órát sütöttem amíg szép barna színe lett a bőrének.
A sütés közben kienged magából nem kevés vajat, ami összegyűlik a tepsiben, hogy ne legyen értelmetlenül kiöntve ez a finom vajas szaft, kis lábasba szoktam átönteni és épphogy meleg főzőlapon lassan fűszeres gheet főztem belőle.
Ez a pipi nagyon jól néz ki, de az áztatóvízben az a 30 dkg só eszméletlen sok.
VálaszTörlésKedves Marika!
TörlésTényleg soknak tűnhet ez a só mennyiség, de tulajdonképpen nem az. Kevesebb sóval nem lesz jó az áztatás, (nem tud elegendő beivódni a pipihusiba). Nem kell félni tőle nem lesz annyira sós a hús, mint amennyire sokanak tűnik most ez a 30 db.
Enyivel később :-) visszakeveredtem :-) lassan az idei pulykát is áztatni kell :-) addig kipróbálom még a csirkét ennyi sóval...Köszönöm a választ. Jobb későn megköszönni, mint soha :-D
VálaszTörlés