Kicsit elmaradoztam, mert a múlt héten varró programot csináltam magamnak. Esténként bekucorodva a kanapé sarkába bökdöstem az anyagokat meg az ujjaimat, de erről kicsit később majd részletesen is beszámolok.
Most viszont visszatértem, és a konyhába is bevetettem magam, mert ugye enni mindig kell, mi pedig különösen szeretjük a hasunkat.
Pár hete kaptam nagyon jó áron bőrös sertéscombot, amit rögtön be is passzíroztam a fagyasztóba, hogy milyen jó lesz ez majd akkor, amikor éppen semmilyen ötletünk sem lesz, hogy mit is főzzek.
Elérkezett az idő, most kell elkészíteni utána pedig csak élvezni az ízeket.
| Első kóstoláshoz házi tönkölykenyérrel és reszelt tormával |
Lassan sült bőrös sertéscomb
Hozzávalók:
Bőrös sertéscomb (nálam kicsit több mint 3 kilós darabból készült, lehet akár pulykacombból is csak úgy kissé száraz lesz a végeredmény)
só
őrölt bors
A húst előkészítettem: megmostam, megszárítottam és a bőrét keresztben bevagdostam, majd jó alaposan bedörzsöltem a sóval és az őrölt borssal. Sütőpapírral kibélelt tepsibe tettem és 220°C-ra előmelegített, hőlégkeverésre állított sütőbe toltam be fél órára (a hirtelen magas hőtől kéreg képződik rajta, ami megakadályozza, hogy sütés közben minden nedvességtartalmát elveszítse és kiszáradjon). A sütőpapír nem muszáj, de én jobban szeretem alá tenni, mert ugyan mosogatni így is kell, de legalább nem tud odasülni az aljához a hús és a vakargatástól, súrolástól megkímélem magam.
Amikor letelt a fél óra kivettem a tepsit, alufóliával letakartam, a sütő hőmérsékletét visszavettem 120°C-ra, és visszatettem a combot, hogy még 5 órán keresztül párolódjon a saját levében.
Amikor letelt az idő kivettem a tepsit, (a biztonság kedvéért húsvillával ellenőriztem, hogy a comb biztosan megpuhult e), leválasztottam a húsról a bőrt és már csak a bőrt tettem vissza a sütőbe 220°C-ra fél órára, hogy egy kis plusz színt kapjon és ropogós legyen.Mit is mondjak, tökéletes, puha ,omlós (Krisztián szerint rágni sem kell), szaftos, a bőre pedig ropogós. Melegen pirított hagymás tört krumplival lett ebéd belőle, a maradék pedig hidegen tökéletes szendvicsbe felvágott helyett.
A szaftját eltettem, mert amikor megkocsonyásodott a hűtőben Krisztián rögtön lecsapott rá és kenyérre kenve tömte be a bendőjébe.
Amit nem tudtunk felhasználni az egyedül az a kis darab csont volt ami összetartotta. Ha pedig semmiképpen nem győznénk szuflával, a maradék húst akár rakott tésztába, meleg salátába vagy húskrémbe is fel tudom használni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése