2013. május 4.

Anyák napja 2013 -New York-i cheescake

Nem tudom, hogy ki hogyan van vele, de én rettenetesen büszke vagyok az Anyukámra. Gyerekkorom óta őrzi, vigyázza lépteimet, ha valami jó dolog történik együtt örül velem, ha valamiért szomorú vagyok mellettem áll és vigasztal. Fiatal maradt testben és lélekben, hiába szálltak el az évek.
Nagyon sok mindent köszönhetek neki az életben, amiről soha sem szabad megfeledkeznem, de most Anyák napján méginkább fontosnak tartom, hogy elmondhassam, jó Istenem köszönöm, hogy ilyen Anyukát adtál nekem.
Van aki verssel, van aki virággal köszönt ilyenkor, én pedig azzal amihez a legjobban értek: házi süteménnyel.
A múltkor kértem egy szelet sajttortát Tatán a Mahagóniban, de túl nagy volt a szelet, nem tudtam megenni csak a háromnegyedét, így anyu becsatlakozott a végére. Nagyon ízlett neki, így elhatároztam, hogy ez lesz az én Anyák napi meglepetésem.


Recept innen


New York-i sajttorta, azaz Cheescake

Hozzávalók:

Alaphoz:
- 1 csésze kekszmorzsa (házi fahéjas zabkekszből)
- 3 ek olvasztott vaj

Krémhez:
- 90 dkg mascarpone
- 1 db kezeletlen citrom reszelt héja
- 15 dkg cukor
- 1 ek házi vaníliáscukor
- 3 ek liszt
- 4 db nagy tojás
- 2,5 dl tejföl
- 1-2 maréknyi áfonya

Bekapcsoltam a sütőt és előmelegítettem 160°C-ra alsó-felső sütésen. Az előzőleg házilag sütött zabkekszet robotgépbe tettem és késes betéttel morzsásra aprítottam. A morzsát összekevertem az olvasztott vajjal, egy 26 cm-es kapcsos tortaforma aljába egyengettem és 10 perc alatt elősütöttem.
A mascarponéhoz kézi habverővel hozzákevertem a cukrot, a vaníliáscukrot, a citromhéjat  és a lisztet. A tojásokat is egyenként hozzáadtam, de csak addig kevertem amíg elkeveredtek az alkotóelemek (ha túl van keverve a mascarpone folyóssá válik, és az nem tesz jót a sütinek), végül a tejföl került bele. Az elősütött kekszalapra rászórtam a megmosott, megszárított áfonyát és ráöntöttem az elkészült krémet. A sütő aljába egy kis tepsiben meleg vizet tettem (mert a tortának gőzben kell megsülnie, akkor éri el a megfelelő állagot, így a sütés alatt folyamatosan figyeltem, hogy ne párologjon el idő előtt a vízmennyiség). A tortát kb. 60-70 perc alatt megsütöttem , amikor elkészült kinyitottam a sütőajtót és ott hagytam, hogy kihűljön, csak utána vettem ki a sütőből. Még hagytam egy órát szobahőmérsékleten pihenni és csak utána tettem a hűtőbe.
 Másnap délelőtt jól becsomagoltam, és útnak indultam, hogy megköszöntsem az én drága Anyukámat.


2 megjegyzés:

  1. Nagyon ügyes vagy és anyukádnak meg te lehetsz a drága kincs :).Nem mellékesen biztos nagyon finom lett a torta.:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szépen köszönöm :) Tényleg nagy sikere volt és ízlett is a torta.

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...