2013. október 11.

Lapos sült csirke

Ezt a receptet még Stahl Judittól lestem el, amikor még Tatán laktunk és volt rá időm hogy megnézzem a műsorát. Ennyire hihetetlenül finom csirkét még soha sem ettünk, csak egy icipicit kellett változtatnom a fűszerezésén, hogy Krisztián kényes ízlésének is megfeleljen.

Nálunk ilyen jó dolga van az pipiknek: először jakuzziznak,

aztán kapnak egy olajos masszázst,

majd jön egy kis szolárium, hogy egészséges barna színük legyen.

De minden jónak vége lesz egyszer,

és Krisztián tányérján beteljesedik a sorsuk :)


Extra finom sült csirke

Hozzávalók:
kb. másfél kg-os csirke egészben

áztatáshoz:
1 l víz
30 dkg tengeri só
5 dkg cukor
8 gerezd fokhagyma
2 fej vöröshagyma
1 ek szemes feketebors
2 ek kakukkfű

fűszervajhoz:
10 dkg vaj
1 ek mustár
3 gerezd fokhagyma

őrölt bors

A sütés előtti napon kezdek neki a munkának, áztatóvizet készítek a pipinek, hogy abban lubickolhasson egy teljes éjszakát (még Nigella is megmondta, a karácsonyi pulykát is áztatni kell, hogy sütés közben ne száradjon ki a húsa).
Felforraltam 1 liter vizet és beleöntöttem a legnagyobb salátástálamba (ez lesz az úszómedence), belekevertem a sót, cukrot, a fűszereket. A hagymákat megpucoltam a vöröset 8 felé vágtam, a fokhagymákat pedig a kés lapjával kilapítottam, hogy az illóolajok jobban fel tudjanak szabadulni belőle és ezeket is a vízbe dobtam. A csirkét megmostam és a konyhai ollómmal kivágtam a gerincét a püspökfalatjától a nyakáig (ez sem kidobandó, megy a fagyasztóba és vagy csirke alaplé lesz belőle vagy Indi kapja meg vacsira). Amikor ez megvolt hanyatt fektettem és rátenyereltem a mellére (így eltörött, kilapult a mellcsontja, tehát a pipi nagyjából egyöntetűen lapos lett így ugyanannyi idő alatt fog majd megpirulni a sütésnél minden alkatrésze.
A csirkét belemerítettem a langyosra hűlt áztatóvízbe, letakartam a tálat folpackkal és betettem a hűtőbe.

Másnap kibéleltem a zománcos kis tepsimet sütőpapírral (így semmi nem sül le az aljára és nem kell kapargatni belőle), kihalásztam a csirkét és papírtörlővel felitattam a bőréről minden vizet. A hagymákat a tepsi közepére halmoztam, ez lesz a pipi ágya.
Egy kis tálba  tettem a lágy vajat és kikevertem zúzott fokhagymával, mustárral, sóval és őrölt borssal.
A csirke mellén és combján meglazítottam a bőrt, és a fűszervajat bekentem a bőre alá, így a husi sülés közben átveszi ezeket az észvesztő ízeket. A külsejére viszont nem szabad kenni (tapasztalatból tudom, hogy megég a bőre tőle), ide só, őrölt bors és olivaolaj kerül. Ráfektettem a hagymaágyra, kb. fél dl vizet öntöttem mellé, letakartam alufóliával és betettem a 200°C-os sütőbe alsó-felső sütésen. Egy órát pároltam így, aztán levettem róla az alufóliát és még fél órát sütöttem amíg szép barna színe lett a bőrének.

A sütés közben kienged magából nem kevés vajat, ami összegyűlik a tepsiben, hogy ne legyen értelmetlenül kiöntve ez a finom vajas szaft, kis lábasba szoktam átönteni és épphogy meleg főzőlapon lassan fűszeres gheet főztem belőle.


3 megjegyzés:

  1. Ez a pipi nagyon jól néz ki, de az áztatóvízben az a 30 dkg só eszméletlen sok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Marika!
      Tényleg soknak tűnhet ez a só mennyiség, de tulajdonképpen nem az. Kevesebb sóval nem lesz jó az áztatás, (nem tud elegendő beivódni a pipihusiba). Nem kell félni tőle nem lesz annyira sós a hús, mint amennyire sokanak tűnik most ez a 30 db.

      Törlés
  2. Enyivel később :-) visszakeveredtem :-) lassan az idei pulykát is áztatni kell :-) addig kipróbálom még a csirkét ennyi sóval...Köszönöm a választ. Jobb későn megköszönni, mint soha :-D

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...