Dobostorta (az eredeti recept)
Hozzávalók:
A piskóta lapokhoz:
6 db tojás
6 lat porcukor (azaz mai mértékegységgel 10 dkg)
6 lat liszt (vagyis 10 dkg)
2 lat olvasztott vaj (vagyis 3,5 dkg)
A krémhez:
4 db tojás
12 lat porcukor (20 dkg)
14 lat vaj (23,5 dkg)
2 lat szilárd kakaómassza (helyettesíthető 3,5 dkg 99%-os étcsokoládéval)
1 lat vaníliáscukor (1,7 dkg)
2 lat kakaóvaj ( 3,5 dkg)
20 dkg étcsokoládé
A karamellhez:
15 dkg porcukor
4 ek víz
2 tk ecet
2 tk vaj
Lat régi mértékegység 1 lat = 1,7 dkg
Nem most először sütöttem dobostortát, ezért már tudtam azt, hogy a piskóta tésztáját nem szabad egyszerre bekeverni, mert mire a 4. lapot tenném be a sütőbe, addigra összeesik és már csak papírlap vastagságúak lesznek további piskótakorongok. Ezért kettesével kevertem be a piskóták tésztáját, amit így 3 körben sütöttem ki. A sütőt bekapcsoltam 180°C-ra alsó-felső sütésen, a 22 cm-es tortaformámat pedig 6 szilikonos sütőpapír lapon körberajzoltam külön- külön.
2 db tojás sárgáját kikevertettem 1,6 dkg porcukorral, amíg szinte teljesen elveszítette a színét és kifehéredett, közben a 2 db tojás fehérjét 1,6 dkg porcukorral kemény habbá vertem. A tojássárgájás keverékhez hozzáforgattam 3,3 dkg lisztet, belecsorgattam 1,1 dkg olvasztott vajat, végül óvatosan hozzáforgattam a felvert tojások fehérjét. 2 db megrajzolt sütőpapírt sütőlapra tettem (rajzolt felükkel lefelé) és a megrajzolt körvonalakon belül elosztottam a piskóta tésztát. Simító spatulával egyenletesen elkentem a tésztát a körvonalakon belül és egyenként aranyszínűre sütöttem őket pár perc alatt (pontosan nem néztem mennyi ideig tartott). Ezt a folyamatot megismételtem még kétszer, így lett összesen 6 db piskóta lapom.
A krémhez a tojásokat hőálló tálba ütöttem, hozzákevertem a porcukrot és folyamatosan kevergetve vízgőz felett csípősre melegítettem (vagyis amikor az ujjam hegyét beledugtam már csípősen égette, és ki kellett húznom). Amikor kellőképpen felmelegedett levettem a vízgőzről és habverővel egészen kihűlésig vertem. Közben a vajat robotgépben alaposan kikevertettem, ez eltartott legalább 8-9 percig, nagyon lágy és krémes lett.
A kakaóvajat, a csokoládét és a kakaómasszát (99%-os étcsokit) egy tálkába tettem és a mikróban megolvasztottam 200 watton háromszor másfél perc alatt (közben minden alkalommal megkevertem). A kikevert krémes, lágy vajhoz hozzákevertem az olvasztott csokoládés egyveleget, majd az egészet a tojásos habba forgattam.
Az összeállításnál a legszebb lapot félretettem a karamell kalaphoz, a maradék öt lapot megtöltöttem a krémmel, bevontam vele az oldatát, a tetejét és egy adagot félretettem a díszítéshez (a krémet összesen 6 egyenlő részre osztottam, a töltéshez, bevonáshoz és díszítéshez).
A karamell recept Macikonyha oldaláról van, mert az eredeti receptnél nem volt megadva. A hozzávalókat egy kis lábasban összekevertem és közepes hőmérsékleten borostyánszínűre karamellizáltam folyamatos kevergetés mellett. Ekkor a félretett piskótalapra öntöttem és villámgyorsan egy simító spatulával egyenletesen eloszlattam rajta. Mielőtt még megszilárdult volna, vajazott élű késsel 12 cikkelyre vágtam. (Érdemes vigyázni vele, mert a karamell brutális égési sérüléseket tud okozni. Még kész szerencse, hogy most csak egy helyen csorgott rám és égetett meg.)
A torta tetejének a szélén csillag csöves habzsákkal 12 ponton krémrózsákat nyomtam, amikre ferdén ráillesztettem a karamelles piskóta cikkeket. A torta közepére még egy krémrózsát nyomtam (ebbe lett beleszúrva a gyertya).
Krisztián nagyon örült neki, és nem mellesleg nagyon is ízlett neki a rendelt torta.
Életem és véremet, akarom mondani bőrömet adtam a tortáért |
Férjemnek is nagy kedvence a dobostorta, és holnap lesz a Szülinapja. Én most fogok először megpróbálkozni az elkészítésével, a te receptedre esett a választásom. Drukkolj nekem, hogy sikerüljön ;)
VálaszTörlésGabi nagyon örülök, hogy megtiszteltél a bizalmaddal, remélem nem fogtok csalódni a receptleírásban. Nagyon szorítok, hogy minden klappoljon és egyszerűen menjen (nagyon vigyázz a karamellel nehogy megégesd magad, ahogyan én szoktam) :)
TörlésÉs nagyon boldog születésnapot kívánok én is Pé-nek! :)
Köszönjük! Nem csalódtam, nagyon finom a krém és remek lett az állaga, bár elég gyorsan kellett vele dolgozni, ebben a nagy melegben könnyen olvadt. A piskótalapok is jól sikerültek. A karamellel szerncsére nem égettem meg magam, csak kicsit sötétebbre sikerült mint szerettem volna, de azt gondolom első próbálkozásra szépséges lett :D Még nem vágtuk fel, ma fogjuk családilag, utána lesz majd róla bejegyzés és fotó is, hogy te is láthasd ;) Kellemes hétvégét!
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy tetszett a recept (örök hála érte Dobos Józsefnek :) ).Hát igen, a nagy meleg most nem kedvezett a készítésnél, de ügyesen vetted az akadályokat. Nagyon büszke lehetsz magadra és persze Pé is rád! :)
TörlésMégegyszer nagyon boldog születésnapot az ünnepeltnek!
Kipróbáltam, kétszer is, hatalmas sikert aratott a nagyon kényes ízlésű barátomnál! :) A mai napig emlegeti. Jövő héten szülinap, újra ezt a receptet veszem elő! :) Koszonom! :) Zsuzsa
VálaszTörlésKedves Zsuzsa!
TörlésNagyon örülök, hogy ízlett a torta és sikered volt vele mindkétszer. :)
Sokszor az eredeti receptek a legjobbak, minden újragondolás és újítás nélkül. A Dobostorta is pont ebbe a kategóriába tartozik szerintem.
Remélem jól sikerült a születésnap és ismét teljes volt a sikered és a tortának is ;)
További szép napot kívánok! :)
Üdv, Barbi