2013. november 21.

Boldog születésnapot! - Dobostorta Krisztiánnak

A születésnapok nem a diétáról szólnak, nem gondolunk a kalóriákra, és egy cseppet sem érdekel minket, hogy mennyire egészséges a torta. Krisztiánom pedig ma ünnepli a 34. születésnapját, amire most kivételesen nem forma-, hanem Dobostortát kért magának. És ha már dobos torta, akkor természetesen az eredeti Dobos József receptje alapján nem pedig valami pudingos szörnyűség. Hajdú Anna Hagyomány és Nosztalgia blogján közzétette az eredeti receptet, ami alapján én is dolgoztam. És az eredmény össze sem hasonlítható az ócska utánzatokkal.






Dobostorta (az eredeti recept)

Hozzávalók:

A piskóta lapokhoz:
6 db tojás
6 lat porcukor (azaz mai mértékegységgel 10 dkg)
6 lat liszt (vagyis 10 dkg)
2 lat olvasztott vaj (vagyis 3,5 dkg)

A krémhez:
4 db tojás
12 lat porcukor (20 dkg)
14 lat vaj (23,5 dkg)
2 lat szilárd kakaómassza (helyettesíthető 3,5 dkg 99%-os étcsokoládéval)
1 lat vaníliáscukor (1,7 dkg)
2 lat kakaóvaj ( 3,5 dkg)
20 dkg étcsokoládé

A karamellhez:
15 dkg porcukor
4 ek víz
2 tk ecet
2 tk vaj

Lat régi mértékegység 1 lat = 1,7 dkg

Nem most először sütöttem dobostortát, ezért már tudtam azt, hogy a piskóta tésztáját nem szabad egyszerre bekeverni, mert mire a 4. lapot tenném be a sütőbe, addigra összeesik és már csak papírlap vastagságúak lesznek további piskótakorongok. Ezért kettesével kevertem be a piskóták tésztáját, amit így 3 körben sütöttem ki. A sütőt bekapcsoltam 180°C-ra alsó-felső sütésen, a 22 cm-es tortaformámat pedig 6 szilikonos sütőpapír lapon körberajzoltam külön- külön.
2 db tojás sárgáját kikevertettem 1,6 dkg porcukorral, amíg szinte teljesen elveszítette a színét és kifehéredett, közben a 2 db tojás fehérjét 1,6 dkg porcukorral kemény habbá vertem. A tojássárgájás keverékhez hozzáforgattam 3,3 dkg lisztet, belecsorgattam 1,1 dkg  olvasztott vajat, végül óvatosan hozzáforgattam a felvert tojások fehérjét. 2 db megrajzolt sütőpapírt sütőlapra tettem (rajzolt felükkel lefelé) és a megrajzolt körvonalakon belül elosztottam a piskóta tésztát. Simító spatulával egyenletesen elkentem a tésztát a körvonalakon belül és egyenként aranyszínűre sütöttem őket pár perc  alatt (pontosan nem néztem mennyi ideig tartott). Ezt a folyamatot megismételtem még kétszer, így lett összesen 6 db piskóta lapom.

A krémhez a tojásokat hőálló tálba ütöttem, hozzákevertem a porcukrot és folyamatosan kevergetve vízgőz felett csípősre melegítettem (vagyis amikor az ujjam hegyét beledugtam már csípősen égette, és ki kellett húznom). Amikor kellőképpen felmelegedett levettem a vízgőzről és habverővel egészen kihűlésig vertem. Közben a vajat robotgépben alaposan kikevertettem, ez eltartott legalább 8-9 percig, nagyon lágy és krémes lett.
A kakaóvajat, a csokoládét és a kakaómasszát (99%-os étcsokit) egy tálkába tettem és a mikróban megolvasztottam 200 watton háromszor másfél perc alatt (közben minden alkalommal megkevertem). A kikevert krémes, lágy vajhoz hozzákevertem az olvasztott csokoládés egyveleget, majd az egészet a tojásos habba forgattam.
 Az összeállításnál a legszebb lapot félretettem a karamell kalaphoz, a maradék öt lapot megtöltöttem a krémmel, bevontam vele az oldatát, a tetejét és egy adagot félretettem a díszítéshez (a krémet összesen 6 egyenlő részre osztottam, a töltéshez, bevonáshoz és díszítéshez).
A karamell recept Macikonyha oldaláról van, mert az eredeti receptnél nem volt megadva. A hozzávalókat egy kis lábasban összekevertem és közepes hőmérsékleten borostyánszínűre karamellizáltam folyamatos kevergetés mellett. Ekkor a félretett piskótalapra öntöttem és villámgyorsan egy simító spatulával egyenletesen eloszlattam rajta. Mielőtt még megszilárdult volna, vajazott élű késsel 12 cikkelyre vágtam. (Érdemes vigyázni vele, mert a karamell brutális égési sérüléseket tud okozni. Még kész szerencse, hogy most csak egy helyen csorgott rám és égetett meg.)
A torta tetejének a szélén csillag csöves habzsákkal 12 ponton krémrózsákat nyomtam, amikre ferdén ráillesztettem a karamelles piskóta cikkeket. A torta közepére még egy krémrózsát nyomtam (ebbe lett beleszúrva a gyertya).
Krisztián nagyon örült neki, és nem mellesleg nagyon is ízlett neki a rendelt torta.

Életem és véremet, akarom mondani bőrömet adtam a tortáért


6 megjegyzés:

  1. Férjemnek is nagy kedvence a dobostorta, és holnap lesz a Szülinapja. Én most fogok először megpróbálkozni az elkészítésével, a te receptedre esett a választásom. Drukkolj nekem, hogy sikerüljön ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gabi nagyon örülök, hogy megtiszteltél a bizalmaddal, remélem nem fogtok csalódni a receptleírásban. Nagyon szorítok, hogy minden klappoljon és egyszerűen menjen (nagyon vigyázz a karamellel nehogy megégesd magad, ahogyan én szoktam) :)
      És nagyon boldog születésnapot kívánok én is Pé-nek! :)

      Törlés
  2. Köszönjük! Nem csalódtam, nagyon finom a krém és remek lett az állaga, bár elég gyorsan kellett vele dolgozni, ebben a nagy melegben könnyen olvadt. A piskótalapok is jól sikerültek. A karamellel szerncsére nem égettem meg magam, csak kicsit sötétebbre sikerült mint szerettem volna, de azt gondolom első próbálkozásra szépséges lett :D Még nem vágtuk fel, ma fogjuk családilag, utána lesz majd róla bejegyzés és fotó is, hogy te is láthasd ;) Kellemes hétvégét!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy tetszett a recept (örök hála érte Dobos Józsefnek :) ).Hát igen, a nagy meleg most nem kedvezett a készítésnél, de ügyesen vetted az akadályokat. Nagyon büszke lehetsz magadra és persze Pé is rád! :)
      Mégegyszer nagyon boldog születésnapot az ünnepeltnek!

      Törlés
  3. Kipróbáltam, kétszer is, hatalmas sikert aratott a nagyon kényes ízlésű barátomnál! :) A mai napig emlegeti. Jövő héten szülinap, újra ezt a receptet veszem elő! :) Koszonom! :) Zsuzsa

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsuzsa!
      Nagyon örülök, hogy ízlett a torta és sikered volt vele mindkétszer. :)
      Sokszor az eredeti receptek a legjobbak, minden újragondolás és újítás nélkül. A Dobostorta is pont ebbe a kategóriába tartozik szerintem.
      Remélem jól sikerült a születésnap és ismét teljes volt a sikered és a tortának is ;)
      További szép napot kívánok! :)
      Üdv, Barbi

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...