2013. december 22.

Karácsonyi menü

Nálunk a Karácsonyi menü mindig Újházi tyúkhúslevesből, sült kacsából, párolt lila káposztából, hagymalekvárból, és krumplipüréből szokott állni. Halászlét nem főzök, mert anyu minden évben készít, így ha 25-én átmegyünk hozzájuk tudunk enni belőle, sőt általában csomagol is nekünk másnapra (de Krisztián maximum ezen a két alkalmon hajlandó csak megenni, mert túl sokáig tart biztonságosan a bendőjébe juttatni, így általában "éhen hal" mire a végére ér). Káposztát nem főzök, mert Krisztián nem szereti, és ugye ez az az étel, amiből kis adagot nem lehet készíteni, így esélytelen, hogy egymagamnak főzzek (ha mégis erre támadna ingerenciám anyu ezt is készít, szóval kedvemre válogathatok). Így maradt minden évben a gyönyörű szép aranysárga tyúkhúsleves, és a sült, jó ropogós bőrű, belül omlós hízott kacsacomb.

Idén viszont Krisztián kicsit bevariált nekem, mert ő a Mammánál is kacsacombot eszik, ezért nem akar három napig csak kacsán élni. Így nincs más választásom, valami mást kell, hogy készítsek.
Na jó, akkor nem kacsa, de mégis mi legyen?
Nálunk annyira nem tradicionális, de megpróbálkozok az egyben sült bébi pulykával (amennyit sikerül megeszünk belőle, de vékonyan szelelve mehet szendvicsbe is, vagy a maradékot beteszem a fagyasztóba és valamikor húsos tészta, vagy saláta lesz belőle), némi zöldséggel, vagyis egy szép nagy adag vajon sült sárgarépával, diós-vajon pirított kelbimbóval és héjában sült krumplival. Levest most kivételesen nem kért Krisztián (én pedig nem vagyok amúgy sem nagy leveses), viszont a mákos guba elmaradhatatlan kelléke a szentesének.

És ha már ilyen bátran változtattam az ételeken, akkor a sütiken is itt az ideje variálni.
A zserbó az alap, nem maradhat el, még akkor sem, ha cigánygyerekek potyognak az égből, mert Krisztián egész évben csak erre vár. Idén leredukálom a beigli sütést is, most csak 1 mákost és 1 dióst fogok készíteni. Továbbá idén nem sütök stollent, viszont lesz helyette 1 mini répatorta. Így talán nem esszük túl magunkat sütiből, és nem lesz az ünnepek végére olyan nagy lelkiismeret furdalásunk.
Hétfőn még úgy is megyek Tatára, hogy anyukámmal és a húgommal is süssek, ők gyümölcsös kosárkát, bécsi fánkot , túrós-sajtos rudat és csodatortát szeretnének, meg kidíszítjük a még december elején sütött mézeskalácsokat, amik a fára kerülnek.
Amit pedig nem mi fogunk behabzsolni, az a korábban már említett eljegyzési torta, csokoládé, dió, és karamell ízben, marcipán borítással.

Ezenkívül készülnek még gasztro ajándékok is: macaronok csokoládés töltelékkel, trüffelgolyók, és cowgirl keksz is.

Ti mit süttök, főztök karácsonyra? Hozzáfogtatok már, vagy még a bevásárláson sem vagytok túl?
Örömben és szeretetben teljes készülődést kívánok nektek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...